top of page

Schedule that therapy session!



Συχνά έρχεται στο μυαλό σου ή σκέψη να δοκιμάσεις την εμπειρία της ψυχοθεραπείας, ίσως γιατί πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες σου, ίσως γιατί νιώθεις πως οι άνθρωποι γύρω σου δεν μπορούν να βοηθήσουν στον βαθμό που εσύ επιθυμείς, ίσως γιατί σου κίνησε το ενδιαφέρον η εμπειρία ενός άλλου ατόμου, ίσως γιατί.. δεν γνωρίζεις το γιατί. Έρχεται η σκέψη για λίγο στο μυαλό σου και μετά φεύγει. Η σκέψη αυτή μπορεί να έρθει ξανά την επόμενη μέρα ή τον επόμενο μήνα ή μετά από μια κατάσταση που σου προκάλεσε την σκέψη αυτή εξ αρχής. “Ίσως να το ψάξω αύριο, ίσως να το σκεφτώ καλύτερα πρώτα, ίσως να μην είμαι έτοιμος/η, ίσως να υπερβάλλω, ίσως να το αφήσω για κάποια άλλη στιγμή.” Κάπως έτσι ακολουθεί η αναβολή, κάτι το οποίο όμως δεν θεωρείται λάθος απόφαση. Είναι σημαντικό να παίρνουμε αποφάσεις που εμείς θεωρούμε πως είναι οι πιο σωστές για εμάς. Η ψυχοθεραπεία είναι προσωπική απόφαση.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδρομή την οποία ένας άνθρωπος πρέπει να θέλει να ακολουθήσει. Η αλλαγή απαιτεί δέσμευση στην θεραπευτική διαδικασία αλλά παράλληλα απαιτεί αποδέσμευση δικών μας μοτίβων, σκέψεων, συμπεριφορών, συναισθημάτων. Ένας άνθρωπος καλείται να αξιολογήσει, να αμφισβητήσει, να αποχωριστεί και να βελτιώσει τα κομμάτια που κουβαλούσε κατά την διάρκεια της ζωής του, μέχρι την στιγμή που επιλέγει να συμμετέχει στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο, χώρο, στήριξη και ασφάλεια. Η ψυχοθεραπευτική σχέση συντροφεύει το άτομο και διευκολύνει την διαδικασία της αλλαγής.

Ασκώντας το επάγγελμα αυτό έχω την ευκαιρία να είμαι συνοδοιπόρος σε διαφορετικές και ξεχωριστές διαδρομές ανθρώπων που επιδιώκουν την αλλαγή και παρατηρώ πως μέσα από την διαδικασία αυτή μαθαίνουν να αγαπούν και να πιστεύουν στον εαυτό τους - το πιο σημαντικό εργαλείο που χρειάζεται ένας άνθρωπος στη ζωή. Παρατηρώ καθημερινά ανθρώπους να αποχωρούν από τις συναντήσεις έχοντας κατορθώσει πράγματα τα οποία δεν πίστευαν πως θα μπορούσαν και αυτά μπορεί να είναι η ανακούφιση, η αποφόρτιση, η χαρά, η αγάπη, η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους αλλά και σε άλλους ανθρώπους. Γιατί, η ψυχοθεραπεία δεν έχει να κάνει μόνο με δυσάρεστες αναφορές, με δυσκολίες και με προβλήματα. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας προσωπικός χώρος όπου ένας άνθρωπος μπορεί να αναπτυχθεί, να χαρεί, να ενθουσιαστεί, να συγχωρέσει, να αγαπήσει, να ονειρευτεί.


Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσεις όσον αφορά τις ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις. Εσύ αποφασίζεις πως θα αξιοποιήσεις την ώρα αυτή. Μπορεί να σου είναι αρκετή η μια συνάντηση, μπορεί να έχεις ανάγκη για περισσότερες συναντήσεις. Μπορεί να μην μιλήσεις καθόλου, μπορεί να μιλήσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να μιλήσεις για διάφορα θέματα. Ο χρόνος αυτός είναι αποκλειστικά για σένα, για τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου, τους προβληματισμούς σου, για την ζωή σου.


Εάν λοιπόν εξακολουθείς να έχεις την σκέψη αυτή, διευθέτησε εκείνη την συνάντηση!

bottom of page