top of page

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι με δυο ή περισσότερους επιβάτες και έχει ως τελικό προορισμό την αλλαγή. Στο ταξίδι αυτό τα ενδιαφερόμενα άτομα καλούνται να διερευνήσουν και να αναγνωρίσουν βαθύτερες πτυχές του εαυτού τους, να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να αντικαταστήσουν μη λειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς, να δημιουργήσουν υγιείς και ανθεκτικές διαπροσωπικές σχέσεις, να επιλύσουν προβλήματα και να θέσουν βραχυπρόθεσμους ή/και μακροπρόθεσμους στόχους για τον μέλλον.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ;

Η διαδικασία αυτή έχει διαφορετική έννοια για το κάθε άτομο, συνεπώς η χρονική διάρκεια καθορίζεται από το παρουσιαζόμενο πρόβλημα, τις προσδοκίες του ατόμου από την ψυχοθεραπεία και την θέληση του για αλλαγή. Για κάποια άτομα η διάρκεια είναι βραχύχρονη και για κάποια άτομα είναι μακρόχρονη.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια εποικοδομητική αλλά και δύσκολη διαδικασία η οποία προϋποθέτει την αναγνώριση των δυσκολιών ενός ατόμου και την θέληση του για αλλαγή, συνεπώς η αναζήτηση ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών είναι προσωπική απόφαση του ενδιαφερόμενου. Συνήθως τα άτομα απευθύνονται σε ψυχολόγο όταν αισθανθούν πως οι προσπάθειες τους να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους δεν είχαν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα και έχουν φθάσει σε αδιέξοδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που παρακινούν ένα άτομο να αναζητήσει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, όπως για παράδειγμα η επιθυμία για αλλαγή, το άγχος, ο θυμός, οι φοβίες, προβλήματα ψυχολογικών διαταραχών, η δυσκολία διαχείρισης συγκεκριμένων περιστατικών, το πένθος, οι διαπροσωπικές σχέσεις, θέματα αυτοπεποίθησης κτλ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ;

Η θεραπευτική σχέση μεταξύ του ενδιαφερόμενου ατόμου και του ψυχολόγου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Είναι μια γνήσια ανθρώπινη σχέση μέσα από την οποία δίνεται η ευκαιρία σε ένα άτομο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να παρατηρήσει την επίδραση που έχει στις διαπροσωπικές του σχέσεις και να αποκτήσει μια πιο ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τα άτομα γύρω του. Μέσα από την θεραπευτική σχέση το άτομο μαθαίνει πώς να αναπτύξει πιο ουσιαστικές και ανθεκτικές στο χρόνο σχέσεις.
Συχνά παρατηρείται πως τα άτομα προσδοκούν να δοθεί μια άμεση λύση για την αντιμετώπιση των δυσκολίων που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, ο κύριος στόχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι το άτομο να αναπτύξει δεξιότητες οι οποίες θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί τις παρούσες αλλά και μελλοντικές δυσκολίες του, χωρίς την βοήθεια ενός ψυχολόγου. Ο ρόλος ενός ψυχολόγου είναι ακούσει, να κατανοήσει, να συνδέσει και να θέσει ερωτήματα βασισμένα στην επαγγελματική του κατάρτιση, τα οποία θα βοηθήσουν το άτομο να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την ζωή του - Αυτό είναι άλλωστε η ιδιαιτερότητα της ψυχοθεραπευτικής σχέσης και η κύρια διαφορά της από τις σχέσεις της καθημερινής μας ζωής.

ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ;

Η διασφάλιση του απορρήτου είναι καθοριστική για την θεραπευτική σχέση του ατόμου με ένα ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος δεσμεύεται από τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας και δεν μπορεί να μοιραστεί πληροφορίες με άλλα άτομα χωρίς την συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου ατόμου. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες νομοθετικά υποχρεώνουν τον ψυχολόγο να σπάσει το απόρρητο χωρίς την συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου ατόμου. Ο ψυχολόγος καλείται να σπάσει το απόρρητο σε περιπτώσεις όπου το άτομο αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τον εαυτό του ή/και για άλλα άτομα. Επίσης, ο ψυχολόγος καλείται να σπάσει το απόρρητο σε περιπτώσεις κακοποίησης (σωματικής / σεξουαλικής) και παραμέλησης ανηλίκων ή ατόμων που κρίνεται πως δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Τέλος, το απόρρητο δεν διαφυλάσσεται σε περιπτώσεις όπου ο ψυχολόγος έχει κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ;

Οι συνεδρίες συνήθως πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα και η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 50 λεπτά. Σε περιπτώσεις παρέμβασης σε κρίση οι συνεδρίες μπορούν να γίνονται πιο συχνά. Σε περιπτώσεις όπου οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της συμβουλευτικής γονέων οι συναντήσεις διευθετούνται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την θεραπεία του παιδιού αλλά και με τις ανάγκες των γονέων. Εάν επιθυμείτε να ακυρώσετε μια συνεδρία ή να διευθετήσουμε μια άλλη ημέρα και ώρα θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε 24 ώρες πριν.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Ο κάθε ψυχολόγος έχει διαφορετική επιστημονική κατάρτιση και χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους στην συνεδρία του με τα άτομα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως ο κάθε ψυχολόγος είναι και άνθρωπος ο οποίος έχει την δική του προσωπικότητα, τις δικές του πεποιθήσεις και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Όπως συμβαίνει και στην ζωή, με κάποια άτομα ταιριάζουμε και με κάποια όχι. Είναι σημαντικό κανείς να συνεργαστεί με ένα ψυχολόγο τον οποίο ταιριάζει και εμπιστεύεται. Εάν κάποιο άτομο δεν νιώθει ικανοποιημένο από την συνεργασία του με τον ψυχολόγο, θα ήταν καλό να το αναφέρει και να το συζητήσει στην συνεδρία. Το ενδιαφερόμενο άτομο έχει το δικαίωμα να εκφράσει οποιαδήποτε αμφιβολία η δυσαρέσκεια του ως προς την ψυχοθεραπευτική διαδικασία καθώς επίσης και να τερματίσει την θεραπεία εάν δεν είναι ικανοποιημένος/η ή εάν νιώθει πως δεν του είναι αναγκαία. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε απόφαση θα ήταν καλό να το συζητήσετε πρώτα μαζί με τον ψυχολόγο σας.  

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ;

Οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να δώσουν συνταγή για φαρμακευτική αγωγή. Φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ένας ψυχίατρος. Ο ψυχίατρος αναλαμβάνει την χορήγηση, την δοσολογία και τον καθορισμό της χρονικής διάρκειας λήψης των φαρμάκων. Εάν κατά την διάρκεια των συνεδριών κριθεί πως υπάρχει ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και αφού πρώτα συζητηθεί στην συνεδρία, ο ψυχολόγος μπορεί να παραπέμψει το ενδιαφερόμενο άτομο σε ψυχίατρο.

bottom of page