top of page

Ο "δηλητηριώδης" παπαγάλος


Φανταστείτε ότι σας δίνεται ένας παπαγάλος. Αυτός ο παπαγάλος είναι απλά ένας παπαγάλος, δεν έχει γνώσεις, σοφία ή διορατικότητα. Επαναλαμβάνει απλά λέξεις και προτάσεις τις οποίες δεν μπορεί να επεξεργαστεί.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος παπαγάλος είναι δηλητηριώδης. Είναι ειδικά εκπαιδευμένος να μην είναι βοηθητικός, να σχολιάζει συνεχώς εσάς και την ζωή σας με έναν τρόπο που συνεχώς σας μειώνει και σας επικρίνει.

Γεια παράδειγμα, το λεωφορείο κολλάει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και φτάνετε στην εργασία σας με καθυστέρηση 5 λεπτών. Ο παπαγάλος κάθεται εκεί λέγοντας " Εάν έπαιρνες το λεωφορείο νωρίτερα δεν θα καθυστερούσες και το αφεντικό σου δεν θα ήταν δυσαρεστημένο μαζί σου, δεν είσαι ικανός για τίποτα".

Για πόσο καιρό θα ανεχόσασταν την αυστηρή κριτική του παπαγάλου αυτού; Το να ακούμε συνεχώς μια τέτοια κριτική επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε.

Πως μπορούμε να απαλλαχτούμε από την επιρροή που έχει αυτός ο παπαγάλος στον εαυτό μας;

Αντιμετωπίστε τον παπαγάλο και σκεπάστε το κλουβί του! "Δεν χρειάζεται να τον ακούω - είναι απλά ένας παπαγάλος". Εστιάστε την προσοχή σας σε κάτι άλλο πέρα απο αυτόν τον παπαγάλο. O παπαγάλος όμως δεν θα εγκαταλείψει εύκολα, γιαυτό να είστε επίμονοι στην πρακτική σας!Θα έρθει η στιγμή όπου ο παπαγάλος θα σταματήσει γιατί δεν θα έχει την ανταπόκριση που αναζητά από εσάς!

Kristina Ivings (“The Malevolent Parrot”)


bottom of page