top of page

"Όταν κοιτάω τον κόσμο είμαι απαισιόδοξος, αλλά όταν κοιτάω ανθρώπους είμαι αισιόδοξος"


Ο Κάρλ Ρότζερς λέει ότι μπορεί να είναι πάρα πολύ εύκολο να αρχίσουμε να αισθανόμαστε απαισιόδοξοι για την κατάσταση του κόσμου. Οι ειδήσεις επικεντρώνονται με ιστορίες τραγωδίας και ανθρώπινης δυστυχίας. Τα κοινωνικά δίκτια μας παρουσιάζουν μια συνεχή ροή ιστοριών επικεντρωμένη σε διαμάχες, λογομαχίες και άλλες ιστορίες που υποδηλώνουν ότι ο κόσμος τείνει προς τα το χειρότερο.


Ο Ρότζερς θέλει να μας μεταφέρει ότι εστιάζοντας σε τέτοιες ιστορίες μπορεί να κάνει τον κόσμο να μοιάζει σαν ένα τρομερό μέρος, ενώ η εστίαση σε μεμονωμένους ανθρώπους μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια πιο αισιόδοξη και ρεαλιστική άποψη για τον κόσμο. Τα άρθρα και τα κοινωνικά δίκτια χρησιμοποιούν ιστορίες με τίτλους “δολώματα” που μπορεί να επικεντρώνονται στις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες ως τρόπο για να λάβουν προβολές, αλλά αυτό δεν προσφέρει μια πραγματική εικόνα σε ότι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.


Αν βρείτε το εαυτό σας να σκέφτεται απαισιόδοξα για τον κόσμο, ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους γύρω σας που μπορούν να βοηθήσουν να μας εμπνεύσουν. Επικεντρωθείτε στις ιστορίες που αφορούν ανθρώπους που είναι πηγές έμπνευσης, που κάνουν σπουδαία πράγματα και έχουν ισχυρή συμβολή στην κοινωνία. Όπως υποδηλώνει ο Κάρλ Ρότζερς, ο κόσμος είναι γεμάτος ευγενικούς και γενναιόδωρους ανθρώπους που μπορούν να εμπνεύσουν μεγάλη αισιοδοξία.



bottom of page