top of page

Τρεις (3) τύποι μοναξιάς

Η μοναξιά αντανακλά την απουσία σύνδεσης, όχι την απουσία ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται μοναξιά ακόμα και ανάμεσα σε πλήθος. Στην πραγματικότητα, το να βρίσκεσαι ανάμεσα σε πλήθος μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται ακόμα πιο απομονωμένοι εάν δεν υπάρχει κάποιο μέλος του γνωστού δικτύου υποστήριξής τους και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλους γύρω τους. Ακόμη, κάποια άτομα βιώνουν τη μοναξιά όταν αισθάνονται ότι το δίκτυο υποστήριξής τους δεν παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

1. Υπαρξιακή μοναξιά Η υπαρξιακή μοναξιά σε μικρό βαθμό είναι καλή για την ψυχική υγεία και είναι σίγουρα ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Ωστόσο, τείνει να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και ενώ αυτά μπορούν να βοηθήσουν από την άποψη της αυτο-εξερεύνησης, είναι επίσης κάτι το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε όσο μπορούμε.


2. Συναισθηματική μοναξιά Αυτός ο τύπος μοναξιάς προκύπτει από την αίσθηση ότι ένα άτομο στερείται μίας σχέσεις ή σύνδεσης. Μπορεί κάποιος να βιώσει συναισθηματική μοναξιά όταν όλοι εκτός από τον εαυτό του έχουν ένα ρομαντικό σύντροφο στον κύκλο του. Η συναισθηματική μοναξιά μπορεί να γίνει αισθητή όταν ένα άτομο χρειάζεται κάποιον να μιλήσει για κάτι που συμβαίνει στη ζωή του, αλλά αισθάνεται ότι δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος για επικοινωνία.

3. Κοινωνική μοναξιά Αυτός ο τύπος μοναξιάς εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν αισθάνεται ότι ανήκετε σε μια ομάδα πέρα από τον εαυτό του. Μπορεί ακόμη να αισθάνεται την κοινωνική μοναξιά και όταν είναι σε μια ρομαντική σχέση με έναν σύντροφο που λατρεύει. Εάν το άτομο δεν διαθέτει ευρύτερο κύκλο κοινωνικής υποστήριξης, μπορεί να αισθανθεί ότι αυτός/η ή αυτός/η και ο/η σύντροφός τους δεν έχουν κύκλο στον οποίο να ανήκουν. Όταν είναι σε ένα πάρτι και δεν αναγνωρίζουν κάποιο οικείοπρόσωπο, ένα αίσθημα κοινωνικής μοναξιάς μπορεί να περιτριγυρίσει το άτομο αυτό εάν δεν αισθάνεται άνετα να προσεγγίσει νέους ανθρώπους. Ακόμη, μπορεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική μοναξιά εάν δεν αισθάνεται ότι η παρουσία του εκτιμάται σε ευρύτερο κύκλο.


bottom of page