top of page

3 φράσεις που θα ήταν καλό να αποφεύγουμε να πούμε σε ένα παιδί



1. "Με έχεις τρελάνει!"

Αυτή η φράση, και άλλες σαν αυτή, χρησιμοποιούν την ενοχή για να παρακινήσουν ένα παιδί να αλλάξει συμπεριφορά. Η έκφραση των συναισθημάτων μας με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση και με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μας με τα παιδιά μας. Ακόμη, προτρέπει τα παιδιά να αισθάνονται υπεύθυνα για τα συναισθήματα των άλλων, μια συνταγή για χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος.


2. "Τι έπαθες;" Αυτή η φράση, και άλλες σαν αυτή, χρησιμοποιούν τη ντροπή για να παρακινήσουν ένα παιδί να αλλάξει συμπεριφορά. Όπως και με τη φράση που προκαλεί την ενοχή παραπάνω, αυτή η φράση που προκαλεί ντροπή πλαισιώνει την κατάσταση ως λάθος του παιδιού σας, αντί να αναγνωρίζει ότι όλες οι καταστάσεις είναι ένα σύνθετο προϊόν πολλών διαφορετικών εισροών, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας αντιλήψεων, διαθέσεων, προηγούμενων εμπειριών και προσδοκιών.


3. "Καλύτερα να ____ ή αλλιώς!" Αυτή η φράση, και άλλες σαν αυτή, χρησιμοποιούν το φόβο για να παρακινήσουν την αλλαγή. Βασίζεται στην επιθετικότητα και τον εκφοβισμό. Αυτή η στρατηγική διδάσκει τα παιδιά, μέσω της μίμησης συμπεριφορών, να παίρνουν αυτό που θέλουν μέσω της επιθετικότητας και τον εκφοβισμού. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου αυτή η φράση είναι πιθανό να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στη σχέση σας με τα παιδιά σας.


bottom of page