top of page

Η σημασία του παιχνιδιού στη ζωή ενός παιδιού


Το παιχνίδι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ζωή ενός παιδιού. Είναι μια αυθόρμητη, ανέμελη, ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς και κανόνες. Το παιχνίδι επιτρέπει στο παιδί να απομακρυνθεί για λίγο από τον πραγματικό κόσμο και μέσω της φαντασίας του να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο, μέσα από τον οποίο θα μπορεί να επικοινωνήσει την καθημερινότητα του, τις επιθυμίες του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του. Οι περισσότεροι από εμάς πιθανόν να θεωρούν πως το παιχνίδι είναι μια τυχαία και ασήμαντη ασχολία, παρόλα αυτά ένα παιδί μπορεί να επικοινωνήσει και να μάθει πολλά μέσα από αυτό. Ο ρόλος του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού αφού το βοηθάει να μεγαλώσει, να μάθει, να πειραματιστεί, να εξερευνήσει, και να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει.


Το παιχνίδι βοηθάει το παιδί:

  1. Να αποκτήσει τον έλεγχο του σώματος του

  2. Να αναπτύξει την γλωσσική του ικανότητα

  3. Να αναπτύξει την σκέψη του

  4. Να αναπτύξει τη δημιουργικότητα του

  5. Να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις

  6. Να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες

  7. Να μάθει κανόνες συμπεριφοράς


Μέσα από το παιχνίδι δίνεται η ευκαιρία στο παιδί:

  1. Να νιώσει ευχαρίστηση

  2. Να εκφράσει άμεσα τις επιθυμίες του

  3. Να εκφράσει τα συναισθήματα του και να αποφορτιστεί

  4. Να επαναλάβει ένα δυσάρεστο περιστατικό που έχει βιώσει για να μπορέσει να μειώσει το άγχος και την αγωνία του

  5. Να συμπεριφερθεί με τρόπους τους οποίους του έχουν απαγορευτεί

  6. Να επαναλάβει σκηνές από την πραγματική ζωή όπως για παράδειγμα να φωνάζει, να απαγορεύει, να γελάει, να διατάζει.

  7. Να πειραματιστεί με διάφορες δουλειές και ταυτότητες και να εξερευνήσει πιθανά σενάρια και αποτελέσματα


Το παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα που αρχίζει αυθόρμητα από την βρεφική ηλικία και η ανάπτυξη του βασίζεται στην εμπλοκή και στην ενθάρρυνση των γονιών ενός παιδιού. Ένα παιδί χρησιμοποιώντας την φαντασία του μπορεί να παίξει με οτιδήποτε, ωστόσο οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στο να γίνει το παιχνίδι πιο ευχάριστο και δημιουργικό.Το παιχνίδι είναι ενδεικτικό της ικανότητας του παιδιού να ανακαλύπτει τη σχέση του με τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει και να ενισχύει την ενασχόληση του με το παιχνίδι.


Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε το παιχνίδι να είναι μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για ένα παιδί


  1. Χώρος για το παιχνίδι - είναι σημαντικό για ένα παιδί να έχει αρκετό χώρο για να μπορεί να παίξει είτε μόνο του είτε με άλλα άτομα.

  2. Χρόνος για το παιχνίδι- είναι σημαντικό να δίνεται χρόνος στο παιδί για να τελειώσει την δραστηριότητα του. Η διακοπή μιας δραστηριότητας απροειδοποίητα και χωρίς να έχει τελειώσει μπορεί να προκαλέσει θυμό ή άγχος σε ένα παιδί.

  3. Συντροφιά – Τα παιδιά θέλουν και χρειάζονται ένα σύντροφο στο παιχνίδι τους. Η παρουσία ενός ενήλικα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνικοποίηση ενός βρέφους και όσο μεγαλώνει ένα παιδί αυξάνεται και η ανάγκη του για κοινωνικοποίηση. Επίσης, το παιδί χρειάζεται συντροφιά. Για να συνεχίσει το παιχνίδι να είναι ενδιαφέρον πρέπει να υπάρχει κάποιο άλλο άτομο που να ανταποκρίνεται, να βοηθάει, να καθοδηγεί και να παίζει μαζί του.

  4. Αυθορμητισμός και ελευθερία- Θα ήταν καλό να μην υπάρχουν κανόνες και οδηγίες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, το παιδί πρέπει να νιώθει ελεύθερο και αυθόρμητο.

  5. Δεχόμαστε πως το παιδί δεν αφιερώνει πολύ χρόνο σε κάθε παιχνίδι- Είναι σημαντικό να δώσουμε στο παιδί την ελευθερία να ασχοληθεί με όποιο παιχνίδι θέλει για όση ώρα θέλει και δεν το υποχρεώνουμε να τελειώσει αυτό που άρχισε.


Όταν οι γονείς αφιερώνουν χρόνο για να παίξουν μαζί με το παιδί τους έρχονται πιο κοντά και έχουν μια καλύτερη επικοινωνία μαζί του. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μπορεί να επικοινωνήσει αυτά που δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να εκφράσει από μόνο του, συνεπώς το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ γονιού-παιδιού. Το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο επιμόρφωσης ενός παιδιού. Ένα παιδί μπορεί να μάθει πιο εύκολα μέσω του παιχνιδιού αφού είναι μια ευχάριστη και ενεργητική εμπειρία. Τέλος, το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει και ως αγχολυτικό για τους γονείς αφού είναι μια ευκαιρία για να περάσουν ευχάριστα με το παιδί τους και να ξεφύγουν για λίγο από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα.


Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο και απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του παιδιού αφού του προσφέρει μια βάση για να αναπτύξει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν αργότερα στην ζωή.Μέσα από το παιχνίδι του δίνεται η ευκαιρία να πειραματιστεί με τον κόσμο που γύρω του αλλά και με τον συναισθηματικό κόσμο μέσα του. Για ένα παιδί είναι η μόνη σοβαρή απασχόληση, συνεπώς είναι σημαντικό να σεβόμαστε και να μην περιορίζουμε το παιχνίδι του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε ένα παιδί να εξερευνήσει και να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του μέσω του παιχνιδιού, παρέχοντας του ένα περιβάλλον όπου θα νιώσει ασφάλεια κατανόηση και εμπιστοσύνη.

bottom of page