top of page

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019 - Προώθηση της ψυχικής υγείας και πρόληψης της αυτοκτονίας.


Φέτος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία (#WFMH) αποφάσισε να καταστήσει την «πρόληψη της αυτοκτονίας» ως το κύριο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2019.

Η αυτοκτονική συμπεριφορά υπήρξε καθ’ όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά λόγω πολλών σύνθετων παραγόντων, έχει αυξηθεί σταδιακά σε όλα τα μέρη του κόσμου και κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει φτάσει σε ανησυχητικά στατιστικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον WHO, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία το χρόνο, γεγονός που την καθιστά την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας δεκαπέντε έως είκοσι εννέα ετών. Συχνά πιστεύεται ότι μόνο οι ενήλικες παρουσιάζουν αυτοκτονικές συμπεριφορές, αλλά θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πολλά παιδιά και έφηβοι παρουσιάζουν αυτές τις συμπεριφορές ως αποτέλεσμα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, εκφοβισμού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Πολλές φορές όμως, τα άτομα που πάσχουν από μια ψυχική ασθένεια δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, μερικές φορές επειδή δεν υπάρχουν υπηρεσίες στην κοινότητά τους και μερικές φορές επειδή πρέπει να περιμένουν μήνες για να τις δουν. Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αξίζει την προσοχή όλων των παραγόντων στον τομέα της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων.

Τι είναι αυτοκτονική συμπεριφορά;


Ο πιο γνωστός ορισμός και, κατά την άποψή μου, ένας από τους σαφέστερους και ευρύτερα διαδεδομένους, είναι αυτός που ο Durkheim διατύπωσε στη διάσημη έρευνα του για την αυτοκτονία. Πράγματι, σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας ορίζει την αυτοκτονία ως έναν όρο "που εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις θανάτου που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από θετική ή αρνητική πράξη του ίδιου του θύματος, το οποίο γνωρίζει ότι θα παράγει αυτό το αποτέλεσμα".

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία 2019, η πρόληψης της αυτοκτονίας, έχει στόχο να προσελκύσει την προσοχή των κυβερνήσεων, ώστε να μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στις ατζέντες της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο.

Το να κάνεις τους ανθρώπους να μιλάνε για ένα θέμα που τείνει να είναι ταμπού και για το οποίο πολλοί έχουν λανθασμένες και προκατειλημμένες ιδέες θα βοηθήσει την κοινότητα να μάθει τους παράγοντες κινδύνου έτσι ώστε να μπορούν να το εντοπίσουν και να το αντιμετωπίσουν.


Η αυτοκτονία μπορεί να αποτρέψιμη και επομένως μπορεί να αποφευχθεί, γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες και οι πολιτικές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη.


Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019, η οποία προωθεί ένα πολύ σημαντικό θέμα- την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των περιστατικών που σχετίζονται με την αυτοκτονία.


bottom of page